Om vår kakao

Vi arbetar med och säljer två sorters ceremoniell kakao; Mother Earth och Father Sky. De kommer från Guatemala och Ecuador, och de har olika karaktär och smak. Vi har valt dem utifrån ett kulturellt, etiskt och hållbart perspektiv. Båda sorterna har hanteras varsamt med en fermentering och rostning som aktivera bönans terapeutiska ämnen. Kakaon är fullproppad med antioxidanter, vitaminer och mineraler vilket gör den till ett “Superfood” för kroppen, sinnet och själen.


Father Sky

Den ceremoniella kakaon från Ecuador, odlas av ursprungsbefolkning i Napo provinsen i Amazonas. Den är kärleksfullt hanterad av 13 Kichwa familjer vars passion och mission är att bevara förfädernas kakaoböna Arriba Nacional. Father Skys energi är en kraftfull hjärtöppnare! Den hjälper dig att komma tillbaka till din essence och följa ditt hjärta. Den arbetar främst på hjärtchakrat och de övre chakrana. Den har en härlig arom och krämighet med låg bitterhet som ger en stor smakupplevelse.


Mother Earth

Den ceremoniella kakaon från Guatemala, odlas och bereds varsamt av Nana Marina och hennes familj som är mayaindianer, bosatta vid den heliga sjön Atitlan. Nana Marina är en respekterad medicinkvinna som håller kakao ceremonier världen över. Mother Earths energi är kraftigt grundande. Den balanserar dina lägre chakran samtidigt som den öppnar ditt hjärta för glädje och tillit. Smaken är något bitter med jordiga toner.


The Child

The Child skapar du själv genom att blanda Mother Earth och Father Sky. Denna förening av energier ger kropp, sinne, och själ ultimat balans och harmoni. The Child balanserar hela chakrasystemet och öppnar dörren till ditt inre barn där glädje, lekfullhet och nyfikenhet finns. Den hjälper dig att minnas din essence och ditt ursprung.

För den perfekta balansen rekommenderar vi en blandning av lika delar Mother Earth och Father Sky. (ca 12,5g av varje för en ceremoniell dos)


Att dricka ceremoniell kakao

Det finns många fördelar med att dricka en kopp ceremoniell kakao (20-42 gram). Här är några:

  1. Humöret – den främjar välbefinnandet med sitt innehåll av tryptophan som är en slags endorfin och förstadiet till serotonin.
  2. Energi – innerhåller theobromin (Food of the Gods) som ökar blodflödet, stimulerar hjärtat och ger en vakenhet och alerthet.
  3. Klarhet – innehåller dopamine som får oss att känna oss motiverade och ger oss en känsla av välbehag.
  4. Bliss – är den enda växten på vår jord som innehåller anandamide (finns i bröstmjölk). Ämnet kallas “Bliss-molekylen” och ger oss en känsla av glädje och mentalt välmående.
  5. Kreativitet – den hjälper oss att uttrycka vår kreativitet exempelvis; måla, skapa musik, sjunga, dansa, meditera, brainstorma. Vi får hjälp med kontakten till vår fulla potential och vårt innersta men även med kontakten till andra.
  6. Avslappning – kakao är den växt som har högst andel magnesium vilket är muskelavslappnande och lugnar nervsystemet.

Säkerhet

Att äta för mycket ceremoniell kakao (över 42 gram) kan orsaka illamående, kallsvättning och huvudvärk. Vid intag av antidepressiv medicin och hjärtmedicin rekommenderas låg dos (ca 10 gram) och att vara uppmärksam och inkännande på hur din kropp reagera på kakaon.