VAD ÄR CEREMONIELL KAKAO?

En tusenårig medicinalväxt 

Ceremoniell kakao skiljer sig 99% genetiskt från all kommersiell choklad och kakaopulver på marknaden. Ceremoniell kakao är framtagen med en intention att användas i ceremoni och ritual och är därför framtagen och hanterad på ett varsamt och medvetet sätt. 

 

Vad är det som gör kakaon ceremoniell? 

För att kunna benämna kakaon som ceremoniell behöver den uppfylla följande kriterier; 

  • Odlad på ett hållbart och traditionellt sätt utan bekämpningsmedel och genmanipulering.  
  • Hanterad utifrån etiska principer. Alla i produktionskedjan kompenseras rättvist. 
  • Framtagen med ceremoniella intentioner genom alla produktionsled, från odling, till framtagning och försäljning. 
  • Behöver konsumeras med respekt för de ursprungsgrupper som bevarat traditionen och visdomen om kakaon som medicinalväxt. 

 

Framtagning av ceremoniell kakao

Kakaon odlas i sin autentiska miljö med respekt för det naturliga ekosystemet. Detta innebär att kakaoträden växer i samspel med andra växter enligt permakulturella principer. 

Kakaoträdets levnadscykel bygger på att den ger tillbaka till Moder Jord genom att ge återkommande näring åt jorden. Bekämpningsmedel, moderna kultiverings tekniker, konstgödsel och andra kemikalier som påverkar kakaoträdets naturliga kultivering får inte användas i framtagningen av ceremoniell kakao.   

 

Skillnaden mellan ceremoniell kakao och kakaopulver 

Traditionellt framtagen ceremoniell kakao består av malda kakaobönor som varsamt hanterats genom hela processen, från skörd till fermentering, rostning och malning. Ingenting har tillsatts och inget har tagits bort. Kakaopulver är en helt annan produkt (även raw och ekologiskt kakaopulver).

Kakaopulver framställs i en icke ceremoniell process där bönan rostas i industriell miljö i hög värmen, sedan separerar man fettet från produkten vilket gör att den medicinska sammansättningen påverkas. Kakaobönans fett är bäraren av de ca 2000 ämnen som gör ceremoniell kakao till den potenta plantmedicinen som hon är. Ceremoniell kakao är inte samma sak som att mixa samman kakaopulver och kakaofett.